Världens Giftigaste Orm: De 12 Mest Giftiga och Farliga i Världen

Världens Giftigaste Orm: De 12 Mest Giftiga och Farliga i Världen

Har du någonsin undrat vilken som är världens giftigaste orm? Några av världens farligaste djur är ormar, men långt ifrån alla är farliga. 

Av världens över 600 arter av ormar kan endast runt 200 skada människor. Ett bett från några av dessa ormar kan orsaka ett dödsfall inom bara minuter. 

Det finns ormar överallt – från Sveriges skogar, till Sydamerikas tropiska djungler. De som någon gång blivit biten av en giftig orm upplever bland annat illamående, svårigheter att andas och organsvikt.

Tack vara botemedel som finns för ormbett kan många som blivit bitna av en giftig orm räddas från en annars säker död.  

Om du någon gång skulle stöta på en orm är det bästa du kan göra att avlägsna dig så fort som möjligt. De allra flesta ormar vill inte göra dig illa, utan biter endast när de känner sig hotade. 

Nyfiken att ta reda på vilken som är världens giftigaste orm? Här kommer listan som visar 12 av de giftigaste och farligaste ormarna i världen. Oroa dig inte, risken att bli biten av någon av dem är otroligt liten. 

 

12 av världens giftigaste ormar

12. Svart Mamba

Världens snabbaste orm - svart mamba

Visste du att världens snabbaste orm också är en av världens giftigaste och farligaste ormar? 

Om du har oturen att möta en svart mamba som är ute efter dig behöver du vara snabb som Usain Bolt för att klara dig undan, eftersom den kan röra sig upp till 5,5 meter per sekund. Ett bett från denna orm har tillräckligt med dödligt nervgift för att döda en människa på under 30 minuter. Svart mamba är en orm som du definitivt vill hålla dig på avstånd från. 

11. Tigerorm

Världens giftigaste orm - tigerorm

Precis som namnet antyder, är tigerormen oftast randig. Den förekommer bland annat i delar av Australien och varierar i storlek beroende på vad äter, men de kan bli upp mot 2 meter långa. 

Tigerormen dödar dina offer med en potent blandning av nervgift, mykotoxiner och andra kraftfulla typer av gift. Ormen lever till stor del på grodor, men äter även andra typer av djur som har oturen att hamna i tigerormens väg. 

10. Kungskobra

Kungskobran är en favorit för de som gillar exotiska och annorlunda husdjur. Frågan är dock om det verkligen är en särskilt bra idé för någon att ha denna orm slingrande i huset. 

Kungskobran hittas främst Indien, Kina och Sydöstra Asien och kan bli upp till 6 meter lång, vilket gör den till världens största orm som också är giftig. 

Ormens gift kan dock inte jämföra sig med många av de andra ormarna i denna lista, men det som är så skrämmande med kungskobran är istället mängden av gift den kan leverera i ett enda bett – tillräckligt för att döda 20 människor eller till och med en elefant.

Det är tur att kungskobran har en tendens att undvika människor. Men det sagt kan de också bli väldigt aggressiva när de känner sig hotade. 

9. Belchers havsorm

Världens giftigaste orm - belchers havsorm

Många tror att Belchers havsorm är världens giftigaste orm, men det är svårt att veta med säkerhet då ormen inte studerats tillräckligt. 

Det man vet är att den är extremt giftig och har ett lugnt temperament. Den skulle behöva utsättas för extrem stress för att få för sig att bita. 

 

8. Filippinsk kobra

Filippinsk kobra

Precis som namnet antyder så hittas denna art i Filippinerna. Droppe för droppe är den filippinska kobran den giftigaste av alla kobror och den kan spotta sitt gift upp till tre meter. 

Dess väldigt kraftfulla typ av nervgift kan orsaka dödsfall hos människor inom 30 minuter. 

7. Bungarus multicinctus

Bungarus multicinctus

Bungarus multicinctus ingår i ormsläktet kraiter och förekommer främst i Asien. Den är extremt giftig och ett enda bett från ormen har tillräckligt med nervgift för att döda 24 fullvuxna män. 

Denna orm lever främst på ål, fisk, grodor, ödlor och är till och med känd för att äta andra ormar av sin egen art. Den är aktiv på natten och är trots sin giftighet, inte särskilt aggressiv.  

6. Brunorm

Världens giftigaste orm, brunorm

Brunormen lever i Australien, Indonesien och Papua Nya Guinea och mindre än 0,01 gram av dess gift är tillräckligt för att döda en vuxen människa. Det är en av de giftigaste ormarna i Australien som med sitt aggressiva beteende och eftersom den är relativt vanlig innebär större fara än ormar som är giftigare. 

Brunormen är vanlig även i befolkade områden eftersom dess främsta föda är små djur som råttor och möss. Dess gift immobiliserar och dödar små djur effektivt, men har också en förödande effekt på människor. Brunormen är Australiens mest dödliga orm och orsakar runt 2 dödsfall per år. Om det inte vore för motgift så hade denna siffra varit betydligt högre. 

 

5. Bungarus Candidus

Bungarus candidus världens farligaste orm

Denna orm ingår i familjen giftsnokar och är vanligt förekommande i bland annat Indien där den orsakar runt 10 000 dödsfall årligen. 

Även då ormen är relativt liten har ett enda bett tillräckligt med gift för att döda flera fullvuxna personer. Ett bett av Bungarus Candidus sägs vara smärtfritt, vilket gör att folk ofta inte märker att de blivit bitna. Utan motgift har du endast 20% chans att överleva ett bett – de allra flesta flesta dör inom 4 – 6 timmar från att ha blivit bitna. Även med motgift är överlevnad inte säkert. Eftersom ormen är aktiv under natten har många dött efter att ha blivit bitna i sömnen. 

4. Skallerorm

Skallerorm, världens giftigaste orm

Skallerormen förekommer i stora delar av Nord, Central och Sydamerika – från Kanada till Argentina och är den giftigaste ormen i dessa delar av världen. 

Unga skallerormar är de allra farligaste, då de inte kan kontrollera mängden av gift de släpper ut vid ett bett. Dess gift är en typ av hemotoxin, som till skillnad från nervgift bryter ner organ och vävnad i kroppen och orsakar blodproppar. Det är lugnt att säga att skallerormen har några av de mest skrämmande effekterna av ormarna i denna lista. 

När motgift tas i tid vid ett bett, minskar dödsrisken till 4%. 

 

3. Dödsorm

Dödsorm - världens farligaste orm

Dödsormen är en av världens giftigaste ormar som lever på land. Som många andra giftiga och farliga ormar – lever den i Australien, men förekommer även i Papua Nya Guinea. 

Det som skiljer dödsormen från många andra ormar är att de ofta jagar och dödar andra ormar, till och med några av ormarna i denna lista. Dödsormen attackerar otroligt snabbt, vilket gör den ännu farligare.

Ett bett från dödsormen levererar en rejäl dos nervgift som kan resultera i förlamning och död så snabbt som 6 timmar efter, men vanligtvis tar det längre än så. 

11. Taipan

Denna orm förekommer runt Australiens östkust och nordvästra delar och är vanligt förekommande omkring sockerplantage. 

Med huggtänder på över 13 mm och det tredje farligaste giftet av alla landormar – är detta en orm du definitivt vill hålla dig långt borta från. De har ett väldigt nervöst beteende och kan bli aggressiva när de känner sig hotade. Vid attack är de kända för att stanna upp för att sedan attackera sina offer med flera blixtsnabba bett. Taipan är dock inte en aggressiv orm – den föredrar mycket hellre att hålla sig undan än att ge sig in i en konfrontation. 

Innan motgift uppfanns år 1956 var dödsfall vanliga och om man blev biten hade man nästan alltid en säker död framför sig, ofta inom 30 minuter.

1. Inlandstaipan - världens giftigaste orm

Med tillräckligt med gift för att döda över 100 personer, i ett enda bett – anses inlandstaipanen vara världens giftigaste orm. 

Denna orm förekommer främst på avlägsna platser, långt från befolkade områden. Dessutom är den känd för att vara extremt lugn orm som väldigt sällan blir aggressiv. Den drar sig nästan alltid undan när den blir störd, istället för att ge sig in i en konfrontation.  

Om man mot alla odds skulle bli biten av denna orm, har man en väldigt liten chans att överleva utan motgift. Efter att motgift uppfunnits har inget dödsfall orsakat av inlandstaipanen blivit känt.  

Vilken är världens farligaste orm?

Det finns en tydlig skillnad mellan världens giftigaste och farligaste orm. Världens giftigaste orm är den med det mest potenta och farliga giftet, medan världens farligaste orm är den orm som fäller flest dödsoffer varje år.

Så vilken är då världens farligaste orm?   

Det är Echis huggorm, som där den förekommer orsakar fler dödsoffer än andra ormarter tillsammans. Den platsar dock inte på listan över världens giftigaste ormar då dess gift inte kan jämföras med andra väldigt giftiga ormar och risken att dö av ett bett utan motgift är endast 10%. Däremot på grund av dess extremt aggressiva natur och faktumet att ormen är relativt vanlig i delar av världen, attackerar den väldigt ofta och spontant. Det gör Echis huggorm till världens farligaste orm.

 

Echis huggorm, världens farligaste orm

Vilken är världens största orm?

Vilken är då världens största orm? Svaret på denna fråga är lite otydligt eftersom det råder allmän förvirring kring hur man bör mäta detta. Är det den som väger mest? Eller är det vilken orm som är längst?

En annan faktor till oklarheten är att bevis på ormens storlek inte alltid finns tillgängligt. Det finns rapporter om folk som sett otroligt stora ormar, men det kan inte bevisas då de inte kunnat mäta ormen. Det finns många historier från folk som sett ormar som är längre än 25 meter, men frågan är hur trovärdiga de är.

Vad vi däremot vet är att det finns några otroligt stora ormar i världen, men vilken är den största?

 

Anakonda - världens största orm

Världens största orm

Anakondan påträffas i vattendrag i Central och Sydamerika, ofta runt Amazonas. Den är inte giftig utan använder sig istället av en kraftfull strypning eller genom att dra ner sina offer i vattnet för att sedan dränka dem. 

Liksom andra ormar, sväljer anakondan sina offer hela. Anakondans föda inkluderar en blandning av fisk, hjort, gris och till och med krokodil. Faktumet att anakondan kan svälja så stora djur som en krokodil visar hur stora dessa ormar verkligen är.

Anakondan anses vara den tyngsta och största ormen i världen (viktmässigt) och kan bli nära 9 meter långa (dock ovanligt och inte bevisats) med en vikt på hela 250 kg. Den gröna anakondan är den största typen av anakonda och honorna är de som blir allra störst. Det finns rapporter på ännu större anakondor, men bevisen anses inte som tillräckliga. 

Pytonormen - världens längsta orm

Världens längsta orm

Nätpytonormen, en typ av pytonorm som främst lever i Sydostasien och anses vara världens längsta orm. Människor i olika länder där ormen påträffas, jagar nätpytonormen för att använda dess skinn, för användning i traditionell medicin eller för försäljning.

Det sägs att människor har blivit svalda hela av denna orm, men även att ormen tagit över små öar långt ute på havet. Nätpytonormen blir ofta över 6 meter långa och håller rekordet för världens längsta orm enligt Guinness rekordbok med en längd på 7,67 meter. Rekordet är dock för ormar som hålls i fångenskap och rapporter på betydligt längre ormar påträffats, dock utan tillräckliga bevis. 

 

Lämna ett svar

Stäng meny