Så här får du ersättning för inställt flyg

Så här får du ersättning för inställt flyg

Så du har packat din resväska och sitter nu på flygplatsen och väntar på flyget som ska ta dig till resmålet du länge drömt om och som du nu äntligen är påväg till. 

Men det du absolut inte ville skulle hända har hänt. Ditt flyg har ställts in och dina reseplaner har oväntat ändrats. Vanliga frågor som kommer upp i en sådan situation är vad gör jag nu och vem kontaktar jag för att få ersättning för inställt flyg.

Det första du bör göra är dock att acceptera och göra det bästa av situationen. Det finns inget som du kan göra för att få ditt inställda flyg att mirakulöst komma i tid igen. Ta istället vara på denna möjlighet och lyssna på lite musik, en podcast och koppla av. 

För att få ersättning för inställt flyg är det dock viktigt att vara medveten om ett par saker. Det kan dock skilja sig något åt beroende på om du reser inom EU, i USA eller internationellt. Om du reser inrikes inom USA har du i regel väldigt få rättigheter till kompensation för inställda flyg jämfört med resor till eller från något land inom EU. 

Det är också värt att nämna att det finns företag som kan hjälpa dig med att få din ersättning, t.ex AirHelp och Flyg Hjälp. Sådana företag sköter all kontakt med flygbolaget åt dig och du kan även genom dem kolla vilka rättigheter för inställt flyg du har samt om du har rätt till kompensation överhuvudtaget. De tar dock en avgift för detta, men bara om du får ersättning. Denna avgift är ofta 25 – 50% av den totala ersättningen du får. 

Följande saker är dock bra att ha med i tankarna oavsett var i världen du reser och hur du väljer att begära din ersättning.

Spara dina resedokument

För att göra processen till att få kompensation för ett inställt flyg så smidig och enkel som möjligt rekommenderar vi dig att spara ditt boardingpass och andra resedokument. Dessa kommer du ha nytta av när du begär ersättning. Vid fallet att du inte skulle ha kvar ditt boardingpass kan du använda dig utav ett dokument som innehåller ditt bokningsnummer som oftast består av en unik, sexsiffrig kod.

Begär en ny flygresa eller återbetalning

Så fort du fått reda på att ditt flyg blivit inställt är det en bra idé att begära ersättning i form av en ny flygresa till din destination eller en återbetalning om du föredrar det istället. Om du bokat resan direkt från flygbolagets hemsida begär du ersättning från detta bolag. Däremot, om du köpt resan genom en oberoende bokningstjänst kan det vara dessa du bör kontakta för kompensation för ditt inställda flyg.

Skriv ned din nya flygresas ankomsttid

Din ersättning för inställt flyg som du har rätt till baseras på den totala förseningen jämfört med det ursprungliga flygets ankomsttid. Därför är det viktigt att skriva ned och hålla reda på tidpunkten som flygplanets dörrar öppnas när du anländer på din slutdestination.

Begär ersättning för mat, dryck och andra utlägg

I vissa fall har du rätt till ersättning för mat, dryck och annat som du behöver köpa som ett resultat av förseningen eller inställningen. Håll reda på dessa kostnader, spara kvittona och ta sedan upp dessa med flygbolaget när du begär din ersättning.

Om din alternativa flygresa är dagen efter kan du även begära ersättning för hotellrum och transport till och från flygplatsen.

Ta reda på orsaken till att ditt flyg blev inställt

I vissa fall är det viktigt att fråga flygbolaget om orsaken varför flyget blev inställt. Försök få ett så specifikt svar som möjligt eftersom detta kan hjälpa dig när du sedan begär ersättning för flygförseningar eller inställda flyg.

Lämna ett svar

Stäng meny