Sveriges 10 Största Städer + Överraskande Fakta Du Inte Visste

Sveriges 10 Största Städer + Överraskande Fakta Du Inte Visste

Vet du vilka som är Sveriges största städer? Om inte så kommer du snart få reda på det plus överraskande fakta om varje stad som du med all sannolikhet inte visste om tidigare.

Denna lista innehåller Sveriges 10 största städer i storleksordning enligt Statistiska Centralbyråns senaste folkräkning 31 december 2018. Vi kommer att börja bakifrån och avsluta med den största staden.

Tätort, kommun eller stad?

Innan vi ens börjar är det viktigt att veta vad vi ens menar stad. När vi säger stad så talar vi ibland om en tätort eller kommun. En tätort är enligt Sveriges Nationalatlas: ”Ort med minst 200 invånare i samlad bebyggelse med normalt högst 200 m mellan husen.” En tätorts gräns går där bebyggelsen börjar glesna och kan därför ligga en bra bit utanför själva stadskärnan eller centrum. 

Det är egentligen ingen större skillnad mellan kommun och stad. I Sverige avskaffade vi officiellt skillnaden mellan stad och kommun redan år 1971 i den riksomfattande kommunreformen. Åren därefter började dock en del kommuner att benämna sig själva för stad och idag kallar sig 14 kommuner sig för det inklusive Malmö, Göteborg och Stockholm. Skillnaden är därför vad kommunen själv väljer att benämna sig som. Här nedan har vi listat de största kommunerna i Sverige.

 

De 10 största städerna i Sverige

10. Jönköping

Jönköping

Folkmängd: 139 22 invånare

Jönköping är en stad som är känd för sin handel och är belägen vid Vätterns södra del. I staden råder ständig befolkningstillväxt med en ökning på runt 1000 invånare per år. Kanske är det på grund av möjligheten att bo antingen i centrum av staden eller lite mer avlägset på landsbygden. 

Kommunen består utav en rad olika mindre kommundelar där du kan hitta allt från djupa skogar till vackra sjöar.

Visste du att?
Jönköping är Sveriges fjärde hotellrikaste stad.

9. Norrköping

Norrköping
Folkmängd: 141 676 invånare
Norrköping ligger beläget i Östergötlands län och är Sveriges nionde största stad enligt antal invånare. En gammal textilstad som officiellt blev erkänd som stad redan år 1384 och har sedan dess haft en minst sagt intressant historia. 
 
Staden är bland annat känt för sitt fotbollslag IFK Norrköping som spelat 78 säsonger i Allsvenskan. 

Visste du att?

Norrköping har förstörts ett antal gånger av fiender under sin historia, bland annat av danskar år 1567. Staden ockuperades även av Ryssland år 1719 under Stora Nordiska Kriget.

Staden hade sin gyllene tid på 1600-talet då ett antal stora industrier såsom vapenindustrin, pappersindustrin och klädindustrin var stora i Norrköping. Staden var under denna tid Sveriges näst största stad. 

 

 

8. Helsingborg

Helsingborg

Folkmängd: 145 415 invånare

Helsingborg, eller Sundets Pärla som det även kallas är en stad i Skåne som ligger strategiskt placerad nära till både Helsingör och Köpenhamn i Danmark. Från Helsingborg kan du enkelt ta färjan över till Helsingör som endast tar 20 minuter. Endast strax över 3 kilometer skiljer städerna åt. 
 
Staden är bland annat känd för sitt fotbollslag Helsingborg IF som spelar i Allsvenskan. Deras tränare är för närvarande Henrik Larsson, som själv är en gammal Helsingborgare. 
 
Visste du att?

Helsingborg är en av de äldsta städerna i Norden. Man uppskattar att det funnits bebyggelse redan från slutet på 900-talet. 

7. Västerås

Västerås

Folkmängd: 152 078 invånare

Västerås, belägen i Västmanlands län ungefär 10 mil från vår huvudstad är med sina 152 078 invånare Sveriges sjunde största stad. Västerås är bland annat välkänd för sin industri och ett flertal kända företag grundades i staden, bland annat företagsjättarna ICA och H&M som är två av Sveriges största företag.
 
Visste du att?

Västerås är staden där Sveriges sista avrättning tog plats, år 1900, vilket inte är särskilt länge sedan om man tänker efter. Landets första gymnasium grundades även i staden, år 1623 och är än idag i drift. 

6. Örebro

Örebro

Folkmängd: 153 367 invånare

Örebro är med sitt perfekta läge mellan Stockholm och Göteborg och 153 367 invånare Sveriges sjätte största stad. 

Visste du att?
Örebro var tidigare känd som ”skostaden” då landets främsta skofabriker var baserade där. Numera har dock industrier såsom logistik, handel och transport tagit över, mycket tack vare stadens centrala läge samt närheten till Oslo. 

 

 

 

5. Linköping

Folkmängd: 161 034 invånare

Linköping är precis som sin grannstad Norrköping, även en av Sveriges största städer. Staden är en av Sveriges äldsta och fornlämningar som sträcker sig ända från brons och äldre järnåldern finns i staden.


Staden brukade kallas för ”flygstaden” på grund av SAABs tillverkning av stridsflygplan innan 1980-talet då verksamheten minskade. Industrin växte sig som starkast under andra världskriget då staden upplevde en stark ekonomisk tillväxt som resultat. Än idag utförs stridspilotutbildning i staden.

Numera är Linköping en livlig universitetsstad med 32 000 studenter. 

Visste du att?

Linköping är en av Sveriges ledande miljöstäder där 90% av stadens värme kommer från fjärrvärmeverk genom förbränning av sopor. Staden har även vunnit ett antal stora priser genom åren. År 2004 utsågs Linköping till Sveriges vackraste stad, år 2002 till ”Sveriges cykelstad” och senast 2009 till ”Sveriges stadskärna”.

4. Uppsala - Sveriges Fjärde Största Stad

Uppsala - Sveriges fjärde största stad

Folkmängd: 225 164 invånare

Uppsala är förmodligen mest känt för sin ledande status inom utbildning. Uppsala Universitet är Nordens äldsta universitet, grundat 1477. Betydande forskare som Carl Von Linné och Anders Celsius har bland annat verkat på universitetet.

Uppsala är även känt för sin domkyrka som dagligen påminner dess besökare om att Uppsala en gång i tiden var Sveriges religiösa centrum. 

 
Uppsala är en av Sveriges 4 allmänt ansedda storstäder, tillsammans med resterande städer i denna lista. 
 
Visste du att?
Uppsala är och har varit hem för många världsberömda människor inklusive Carl Von Linné, Hans Rosling och Ingemar Bergman. 

 

3. Malmö

Malmö - Sveriges tredje största stad

Folkmängd: 339 313  invånare

Malmö är Skånes största stad och är bland annat känt för sitt mångkulturella samhälle och internationella matkultur, däribland falafel och kebab är typiskt. Staden har också Öresundsbron som är bron som förenar Malmö med Köpenhamn.
 
Staden är även hem för Malmö FF, ett av Sveriges ledande fotbollslag där Zlatan Ibrahimovic spelade under en tid innan han gick vidare mot sin fantastiska framgång. 
 
Visste du att?

Stadens landmärke, Turning Torso är med sina 190 meter Sveriges högsta byggnad. Den blev klar 2005 och dess unika och vridna stil har vi att tacka den spanska arkitekten Santiago Calatrava för. 

2. Göteborg

Göteborg, Sveriges största städer

Folkmängd: 571 868  invånare

Göteborg är med sina 571 868 invånare Sveriges näst största stad och även Nordens femte största stad. Göteborg blev officiellt en stad år 1621 och skapades på order av kung II Gustaf Adolf.


Numera är staden känd för bland annat Liseberg (3 000 000 årliga besökare), Ullevi och artisten Håkan Hellström. Göteborg är under ständig befolkningstillväxt och staden har som mål att nå 1 750 000 invånare år 2030. Massiva utvecklingprojekt står också i kalendern för staden och fem miljoner kvadratmeter planeras att byggas ut. Det gör Göteborg till det största stadsutvecklingsprojektet i Norden. 

Visste du att?

Göteborg har Sveriges längsta sommar med sina 144 dagar, från 13 maj till 4 oktober.

1. Stockholm - Sveriges Största Stad

Stockholm - Sveriges Största Stad

Folkmängd: 962 154 invånare

De allra flesta visste nog att vår huvudstad Stockholm är landets största stad. Här finns shopping, Gröna Lund, kultur, museum, arkitektur, Skansen och mycket annat för den som besöker staden. Det finns utan tvekan mycket att göra i staden, men priset du får betala är betydligt högre priser än resten av landet.

Stockholm är också hem för kungafamiljen, riksdagen och regeringen samt de flesta av vårt lands kända personer. 

Visste du att?
Även då Stockholm endast är hem för 25% av Sveriges befolkning utgör staden 35% av landets BNP. 

 

Visste du vilka som var Sveriges största städer? Lämna en kommentar och dela med dig.

Lämna ett svar

Stäng meny