Vilket Är Sveriges & Världens Längsta Ord?

Vilket Är Sveriges & Världens Längsta Ord?

Vet du vilket som är Sveriges längsta ord? Det är ett ord på 130 bokstäver som du förmodligen aldrig hört talas om förut. Det är ett ord som skapats för ett enda syfte – just för att vara så långt som möjligt. 

På grund av detta är det ett ord som inte förekommer i normalt språk då det skulle ta väldigt lång tid att uttala. Det längsta svenska ordet är ett så kallat ordmonster som består utav ordsammansättningar av en lång rad ord. 

Sveriges längsta ord är dock inte ett ord som finns med i ordlistan eller som du kommer att stöta på någon annanstans, vare sig i böcker eller i vardagligt språk. 

Vilket är då detta ord? Läs vidare för svaret.

Det längsta officiella svenska ordet

Det längsta svenska ordet som finns med i Svenska Akademins ordlista, en bok som under många år ansetts innehålla det svenska språkets officiella levande ordförråd är dock inte Sveriges längsta ord enligt Guiness Rekordbok. 

Det längsta ordet som förekommer i Svenska Akademins ordlista är nämligen realisationsvinstbeskattning och består utav 28 bokstäver. Du kanske tycker att detta ord inte låter särskilt långt, men läs vidare för att ta reda på Sveriges längsta ord.  

Sveriges längsta ord enligt Guiness Rekordbok

Det längsta svenska ordet enligt Guiness Rekordbok är nord-väster-sjö-kust-artilleri-flyg-spanings-simulator-anläggnings-materiel-underhålls-uppföljnings-system-diskussions-inläggs-förberedelse-arbeten. 

Tyckte du att detta var ett långt ord? Läs vidare för att ta reda på vilket som är världens längsta ord, som är betydligt längre.

Det är ganska uppenbart att detta är ett ord som konstruerats endast för att vara så långt som möjligt och det skulle därför gå att skapa ord som är ännu längre. 

Här kommer en video där Alexander Skarsgård läser upp ordet. 

Vilket är världens längsta ord?

Världens längsta ord är ett ord på engelska och är det kemiska namnet för en typ av protein som förekommer hos människor. Detta ord består av 189.819 bokstäver, vilket motsvarar omkring 57 sidor, och det skulle ta över 3 timmar att uttala.   

Detta ord förekommer inte i någon ordbok på grund av sin onaturliga längd och faktumet att det skulle ta upp 57 av ordbokens sidor.

Om du läst hela denna artikeln så vet du mer om långa ord än de flesta vet. Du vet vilket som är Sveriges längsta ord, både enligt Guiness Rekordbok och Svenska Akademins ordlista, men du vet även hur långt världens längsta ord är. 

Vet du några andra långa svenska ord? Isåfall, lämna gärna en kommentar. 

Lämna ett svar

Stäng meny