Att Välja Vandringsryggsäck – Toppvalen För 2020

Att Välja Vandringsryggsäck – Toppvalen För 2020

Att vandra är utan tvekan ett av de bästa sätten som låter dig lämna stadslivet och teknologin för en stund och komma ut i naturen och upptäcka vår fantastiska omgivning. Det är definitivt en av mina favoritaktiveter när jag reser. Dessutom är det gratis!

Alla fantastiska vandringar startar med en bra vandringsryggsäck. Eftersom du kommer att bära din under många timmar i sträck och förhoppningsvis under många vandringar i framtiden är det viktigt att välja den rätta.

Det är en viktig investering eftersom den har en stor påverkan på upplevelsen av din vandring. För dåligt material och du kommer att bli tvungen att köpa en ny ryggsäck nästan direkt och för många liter och du tvingas släpa runt en alldeles för tung och otymplig ryggsäck på din vandring.

Att välja rätt vandringsryggsäck är en konst och något som inte är helt enkelt med så många alternativ på marknaden.

Oroa dig inte, dock. Vi har gjort jobbet och tagit reda på vilka som är de bästa ryggsäckarna för vandring, oavsett om du planerar en snabb tur till bergen eller en vandring på flera veckor.

Hur många liter behöver jag?

Det första du behöver ta reda på innan du bestämmer dig för en ryggsäck är hur många liter som passar bäst för dina behov. Ska du använda den för dagsutflykter? Behöver du en ryggsäck som har tillräckligt med utrymme för utrustning för längre vandringar med övernattningar?

Dagsutflykter 

För en dagsutflykt brukar en ryggsäck på 15 till 35 liter vara tillräckligt för de allra flesta. 15 till 20 liter passar utmärkt för kortare vandringar där du inte behöver ha med dig tjocka kläder eller större mängder mat och vatten. 

För längre dagsturer där du behöver ha med dig tjockare kläder, mer mat och vatten och andra nödvändigheter är en vandringsryggsäck på någonstans mellan 20 och 35 liter ett bättre val. 

1 – 3 dagar

För vandringar som inkluderar 1 – 3 dagars övernattning bör du välja en ryggsäck på mellan 40 och 50 liter, även om du ser dig själv som en minimalist. Anledningen är att du kommer att behöva ha med dig mer utrustning än vad en dagsvandring kräver såsom campingkök, sovsäck, tält mm.

3 – 5 dagar

Den som planerar att vara ute mellan 3 och 5 dagar bör sikta på en väska på någonstans mellan 50 och 70 liter, även då en riktig minimalist kan komma under med en något mindre ryggsäck. En så pass lång vandring kräver mer mat, vatten, kläder och möjligtvis extra utrustning.

Mer än 5 dagar

För dig som ska ut på en vandring på över 5 dagar rekommenderas vanligtvis en ryggsäck på minst 80 liter upp till över 100 liter för de riktigt långa äventyren.

Vilken ryggsäck är bäst för mig?

Så du har en bättre aning om hur många liter som är bäst för dig och är nu redo att välja din vandringsryggsäck? 

Perfekt, då sätter vi igång. Vi har skapat denna lista med de bästa ryggsäckarna för vandring så att du kan hitta något som passar dig, oavsett dina behov. 

Väskorna i denna lista är noga utvalda med hållbarhet, funktion, bekvämlighet och prisvärdhet i åtanke och vi har försökt inkludera de bästa alternativen på marknaden för varje typ av vandring.

1. Osprey Aether/Ariel (2495:-)

Bäst all-round ryggsäck för vandring

OBS: Aether är modellen för män medan Ariel är samma vandringsryggsäck för dam.

Bästa pris: Från 2495:- (Outnorth.se)
Packvolym för män: 60/70/85 l
Packvolym för kvinnor: 55 & 65 l

Plus
 • Osprey ”All-Mighty garanti” 
 • Många praktiska fack
 • Bra ventilation
 • Väldigt bekväm att bära under långa perioder
 • Sovsäcksfack och fäste för vandringsstavar 
 • Frontöppning
 • Hög kvalitet
 • Har utrymme för mycket utrustning
 • Justerbar rygglängd
Minus
 • Något stor för dagsturer
vandringsryggsäck osprey aether 60

Osprey har under många år tillverkat några av världens absolut bästa ryggsäckar och är ett märke som jag och många andra älskar. 

Aether för män och Ariel för kvinnor är två av Ospreys klassiker och några av dess mest populära vandringsryggsäckar. Den har alla egenskaper som du kan förvänta dig av en ryggsäck från Osprey (kvalitet, komfort, livstidsgaranti etc). 

Med många praktiska fack och fickor är det enkelt att vara organiserad på vandringen. Den fantastiska AirScape ryggventilationen håller dig även sval under intensiva vandringar eller när det är varmt. Du får plats med otroligt mycket i denna ryggsäck, plus ytterligare saker på utsidan. Även om du lastar den till sin gräns kan du bära den bekvämt. På grund av sin storlek, fack och design är detta en utmärkt ryggsäck om du planerar att campa under din vandring.

För de allra flesta män är 60 eller 70 liter gott om utrymme, men om du planerar att vara ute en längre period eller behöver ha med dig specialutrustning utöver campingutrustning – kan 85 liter vara ett bra alternativ för dig. 

 

2. Osprey Exos 58 (1995:-)

Bästa lättviktsryggsäcken

Bästa pris: 1995:- (Outnorth.se)
Packvolym: 58 liter
Vikt: 1230 gram

Plus
 • Osprey ”All-Mighty garanti” 
 • Ultra-lätt
 • AirSpeed ryggpanel = utmärkt ventilation
 • Stretchficka för småsaker på framsidan
 • Fäste för vandringsstavar
 • Ficka i nät under topplocket
 • Remmar för fäste av sovmadrass
Minus
 • Saknar ovanståendes Osprey Aether/Ariel’s finesser
vandringsryggsäck osprey aether 60

Om du är ute efter en ultra-lätt och mångsidig vandringsryggsäck så kan Osprey Exos 58 mycket väl vara ditt perfekta val. 

Även då den endast väger 1230 gram kan den bäras bekvämt med en packning på upp till 18 kg under långa perioder. Dess AirSpeed ryggpanel ger dig utmärkt ventilation och håller din rygg sval när du behöver det som mest. 

På ryggsäckens sidor finns stretchfickor för vattenflaska och kompressionsremmar för förvaring av andra småsaker. 

Även då den saknar en del av ovanstående ryggsäck Osprey Aether/Ariel’s finesser – är detta ett utmärkt alternativ för dig som vill röra dig snabbt, bekvämt och lätt på din vandring, men ändå prioriterar hållbarhet, kvalitet och packvolym.  

3. Fjällräven Kajka (3895:-)

Toppvalet för stabilitet och miljövänlighet

Bästa pris: 3895:- (Outnorth.se)
Packvolym för män: 65/75/85/100 liter
Packvolym för damer:  55/65/75 liter
Vikt: Från 3100 gram

Plus
 • Miljövänlig
 • Justerbar för perfekt passform
 • Frontöppning
 • Smarta och praktiska fack och funktioner
 • Stabil och pålitlig
 • Fäste för vandringsstavar
 • Bekväm att bära på ryggen med tung packning 
 • Fickor i höftbältet 
Minus
 • En av de tyngre alternativen i listan

Kajka har allt som du kan förvänta dig av en vandringsryggsäck från Fjällräven och lite till – funktionalitet, otrolig kvalitet och låg miljöpåverkan. 

Ryggsäckens ram är tillverkad av trä, vilket sänker miljöpåverkan med 90% samtidigt som stabiliteten förblir densamma. Den har många praktiska fack, fickor och finesser – t.ex fickor i höftbältet, rymliga blixtfickor på sidorna med enkel åtkomlighet, kompressionsremmar för fäste av saker på utsidan och mycket mer. 

Du kan välja om du vill öppna ryggsäcken via topplocket eller genom att öppna den likt en resväska genom att använda dess frontöppning. Topplocket erbjuder ett rymligt utrymme för förvaring och kan även tas av och användas separat som en höft- eller axelväska. För ännu bättre organisation på vandringen finns även ett utrymme i botten av ryggsäcken. 

Kajka må vara en av de tyngre ryggsäckarna i denna lista, men varje gram har spenderats väl. Resultatet är en pålitlig och stabil ryggsäck med utmärkt funktionalitet som tar din tunga packning bekvämt framåt på dina vandringsäventyr, långa som korta. 

4. Arc'Teryx Bora 63 (5095:-)

Toppvalet för väderresistens

Bästa pris: 5095:- (Outnorth.se)
Packvolym för män: 63 liter
Packvolym för damer: 61 liter
Vikt: 2270 gram

Plus
 • Ergonomisk
 • Spektakulär bekvämlighet
 • Vattenresistent
 • Justerbara axelremmar för perfekt passform
 • Användarvänlig
 • Praktiska fickor och fack
Minus
 • En av de dyrare alternativen i listan
Arc'Teryx Vattentät Ryggsäck för Vandring

Arc’Teryx är kända för att tillverka ryggsäckar av högsta möjliga kvalitet och Bora 63 är inget undantag.

De största fördelarna med denna ryggsäck är att den är extremt väderresistent och har ett förstklassigt bärsystem. Med flera lager av vattenresistent material och förstärkningar på de mest utsatta punkterna, är regn och dåligt väder inget problem för denna ryggsäck. Den har även en packvolym på runt 60 liter, vilket är en väldigt mångsidig storlek.

Denna ryggsäck är utan tvekan en av de mest bekväma på marknaden, punkt slut. RotoGlide™ höftbältet roterar upp och ner samt från sida till sida, vilket gör att du undviker skav, har en bättre balans och en betydligt mer naturlig gång. Axelremmarna och höftbältet är mjuka och anpassar sig till din kropp perfekt och även med tung packning kan ryggsäcken bäras otroligt bekvämt. 

Om bekvämlighet och/eller vädertålighet är viktigt för dig – då kan det vara värt att investera i denna förstklassiga vandringsryggsäck, även då den har ett något högre pris än resterande ryggsäckar i denna lista.

 

5. The North Face Banchee (1595:-)

Bästa pris: 1595:- (Outnorth.se)

Packvolym för män: 35/50/65 liter
Packvolym för dam: 35/50/65 liter
Vikt: 1559 gram

Plus
 • Lättvikt
 • Bekvämt bärsystem
 • Klarar tung packning
 • 8 strategiskt placerade fack
 • Användarvänlig
 • Rymligt fack i toppen 
The North Face Banchee vandringsryggsäck

Banchee är en mångsidig, praktisk och bekväm vandringsryggsäck från välkända The North Face. Med en packvolym från 35 till 65 liter passar den utmärkt för allt från dagsturer till flerdags vandringen. 

Den största fördelen med ryggsäcken är förmodligen att den är lättvikt samtidigt som den låter dig bära tung packning bekvämare än du kan med de flesta andra ryggsäckarna av låg vikt. Detta är till stor del tack vare sin dynamiska ram av aluminium och bärsystemet OPTIFIT™.

Med 8 strategiskt placerade fack är organisation och packning enkelt. Facket i locket är stort nog att ha utrymme för större utrustning. 

 

6. Osprey Atmos/Aura

Toppvalet för packning under 18 kg

OBS: Atmos är modellen för män medan Aura är modellen för damer.

Bästa pris:  Fr. 2295:- (Outnorth.se)
Material: Nylon (100D x 630D)
Packvolym för män: 50/65 liter
Packvolym för kvinnor: 50/65 liter
Vikt: 2190 gram (Atmos 65 liter)

Plus
 • Osprey ”All-Mighty garanti” 
 • AntiGravity ryggpanel = optimal komfort
 • Förstklassig ryggventilation
 • Justerbart bärsystem 
 • Fack för sovsäck och remmar att spänna fast liggunderlag
 • Inbyggt regnskydd
 • Fäste för vandringstavar 
 • Ergonomisk
Minus
 • Inte optimal för väldigt tung packning på över 20 kg

Prisbelönade Osprey Atmos/Aura är tack vare sin funktionella design och höga komfort en av Ospreys mest populära vandringsryggsäckar. 

Vad som verkligen får denna ryggsäck att stå ut i mängden är dess AntiGravity ryggpanel som sprider ut vikten jämnt över hela ryggen. Kombinerat med de vadderade axelremmarna är resultatet optimal komfort och att ryggsäcken känns lätt att bära på ryggen.

Den erbjuder även utmärkt ryggventilation som håller dig sval under vandringar i varmare väder. 

Full med praktiska fickor och fack med fokus på användarvänlighet på precis de rätta ställena är det enkelt att vara organiserad på vandringsleden. Den har även justerbart bärsystem med fokus på ergonomi och komfort. 

En sak som är värd att notera är att den inte klarar av packning på över 20 kg särskilt bra. Däremot, för de allra flesta vandringar behöver du inte en packning på denna vikt och du klarar dig utmärkt med denna ryggsäck. 

 

Vi hoppas nu att du är på god väg mot din nya vandringsryggsäck som kommer att vara med dig på många fantastiska vandringsäventyr i framtiden. Om du vet någon annan väska som du tycker borde platsa i denna lista, lämna en kommentar.

Lämna ett svar

Stäng meny