Arbetsvisum Australien – Vad Du Behöver Veta Innan Du Söker Working Holiday Visum

Arbetsvisum Australien – Vad Du Behöver Veta Innan Du Söker Working Holiday Visum

Vi är väldigt lyckligt lottade här i Sverige. Inte bara har vi ett av världens bästa pass som låter oss resa nästan var som helst i världen utan problem, vi har också möjligheten att under ett år åka till ett av världens hands-down häftigaste länder för att jobba och resa – Australien. Du som är under 31 fyllda år och har ett svenskt pass har möjligheten att en gång i livet (eventuellt fler gånger) söka ett temporärt arbetsvisum i Australien, även kallat ett Working Holiday visum.

Till skillnad från många andra länder så finns det ingen gräns för hur många personer som kan ansöka om visumet under ett givet år. Du har verkligen ingen anledning att missa denna unika möjlighet. 

Det finns dock saker som kan vara väldigt bra att veta innan du söker visumet. Jag kan bara tala ur egen erfarenhet, men om jag vetat vad jag vet nu så hade jag sparat tusentals kronor, tid och energi.

arbetsvisum australien

Ansök om Working Holiday visumet på rätt hemsida

Detta är självklart för många, men det är viktigt att ansöka om Working Holiday visumet på rätt hemsida för att undvika att betala mer än nödvändigt eller bli lurad. Den rätta hemsidan hittar du här. 

Du kan bli tvungen att göra en hälsoundersökning

Om du planerar att söka temporärt arbetsvisum i Australien (vilket du förmodligen gör om du läser denna artikel) gillar du säkerligen att resa. Vad har detta att göra med ansökan om ditt Working Holiday visum? Låt mig förklara. Som du säkert vet är australiensarna väldigt noga med vem och vad de släpper in i landet. Om du någon gång sett Gränsbevakarna Australien är du säkert redan medveten om detta. De sista de vill är att ha in främmande bakterier, virus och sjukdomar i sitt land. 

I ansökan frågar de bland annat om du varit utomlands under minst 3 månader de senaste 5 åren och isåfall, vilka länder du besökt. Jag var ärlig och skrev in att jag varit i ett par länder i Syd- och Centralamerika under ett par månader och tänkte sedan inte mer på det. När jag sedan besvarat ansökans samtliga frågor och betalt för ansökan får jag meddelandet att jag behöver göra en hälsoundersökning och lungröntgen innan de kan fortsätta behandla min ansökan. Jag är helt säker på att det var av denna anledning jag var tvungen att göra undersökningen eftersom det inte var något annat som stod ut i min ansökan. Om du varit utomlands i mer än tre månader de senaste fem åren är det upp till dig om du vill skriva det i ansökan eller inte. Jag tänkte att det fanns en risk att de skulle kolla i passet efter stämplar på flygplatsen i Australien om jag inte skrev in det och få problem, men de var mer intresserade av påsen med valnötter jag hade med mig.

Det går endast att göra hälsoundersökningen på certifierade kliniker som samarbetar med Australien. I Sverige finns det två, en i Göteborg och en i Stockholm. Att göra undersökningen och röntgen på någon av dessa kliniker har en absurd kostnad på runt 6000:-, vilket är mer än priset för ansökan. Jag bestämde mig för att flyga till Litauen och göra undersökningen på en klinik i Vilnius. Undersökningen med flyg, mat och hostel kostade strax under 3000:-, väldigt värt i jämförelse.  

hälsoundersökning visum australien

Du kan inte ha fyllt 31 år

Att söka temporärt arbetsvisum i Australien (Working Holiday visum) är endast möjligt för oss mellan 18 och 30 år. Däremot, om du ansöker om visumet innan du fyllt 31 år och du får det beviljat efter det att du fyllt år så klarar du dig. Tänk dock på att om du är riktigt sent ute och ansöker dagen innan du fyller 31, att det är Sydneys tid som gäller. Du kan alltså få ansökan nekad om du fyllt år i Australien även fast du hemma i Sverige ännu är 30 år. 

Det är dock inte kört för dig som är intresserad av arbetsvisum i Australien men som är över 31 år. Du kan fortfarande söka många andra visum. Kolla in den här listan för mer information.

arbetsvisum australien över 31 år

Lämna ett svar

Stäng meny