Hur Du Väljer Backpacker Ryggsäck 2020 + Storleksguide

Hur Du Väljer Backpacker Ryggsäck 2020 + Storleksguide

Att välja rätt backpacker ryggsäck är en de viktigaste delarna av varje backpackingresa. För stor och du tvingas bära runt på onödig vikt som gör din resa till ett konstant gympass. För liten och du får inte plats med alla dina saker. Du vill också försöka anpassa din backpacker ryggsäck efter dina behov och den typ av resa du planerar.  

Med alla olika ryggsäckar och storlekar de kommer i kan det vara svårt att veta vad som är bäst för dig. Jag spenderade timmar läsandes om olika ryggsäckar och otaliga storleksguider innan jag till slut köpte min första ryggsäck. De timmarna visade sig vara en bra tidsinvestering då jag inte kunde ha blivit nöjdare med väskan och dess storlek. 

I den här guiden har jag gjort det så enkelt jag kan för dig att välja din perfekta backpacker ryggsäck som du kan vara nöjd med i många år framöver. 

Vilken typ av resa?

Innan du köper din backpacker ryggsäck är det viktigt att ha klart för dig vilken typ av resa du tänker genomföra. Det allra vanligaste är något av nedanstående.

 1. En klassisk backpacking-resa
 2. En resa med fokus på vandring
 3. Lite av både

På en klassisk backpackingresa är ditt mål att resa till ett flertal destinationer inom ett specifikt område under allt från några veckor till flera månader. Du bor för det mesta på hostels och billiga boenden och reser med flyg, buss och lokaltransport. Vanliga destinationer för backpackers är bland annat Sydost Asien, Australien och Sydamerika. För detta ändamål är det idealt att ha en ryggsäck som är bekväm att resa med, som är stryktålig och som har smarta fack som du enkelt kommer åt. Beroende på vad du gillar kan det också vara praktiskt med en ryggsäck som har en dagsryggsäck som du kan fästa på huvudryggsäcken eller använda separat på dagsutflykter. Det är också praktiskt att ha en ryggsäck som öppnas likt en resväska som du kan packa och packa upp snabbt när du behöver. Detta gör resan otroligt mycket smidigare, speciellt när du reser mycket och behöver komma åt din packning snabbt och enkelt. Detta gör det också möjligt för dig att låsa blixtlåset till huvudutrymmet med ett litet hänglås så att du inte behöver oroa dig på flyg, buss och hostels. På många ryggsäckar designade för backpackingresor är det också möjligt att gömma undan bärsystemet när det inte används vilket är väldigt praktiskt på flyg och bussresor.  

På en resa med fokus på vandring är du ofta ute flera dagar i sträck och vandrar och campar. För detta syfte behöver du en ryggsäck med gott om utrymme för din utrustning med fack specifikt för sovsäck, regnskydd, tält och andra nödvändigheter. Det är också viktigt att den har ett stabilt bärsystem som gör det möjligt för dig att bära ryggsäcken bekvämt under långa perioder. Ryggsäckar för detta syfte brukar vara långa och smala och packas generellt sätt från toppen. 

Det är också vanligt att ge sig ut på en backpackingresa där du även tänkt vandra en del på. Du bor ofta på hostels och besöker i huvudsak stränder och städer men du vill även ha en ryggsäck som fungerar väl för dina vandringsäventyr. Du vill ha en väska som är bekväm att resa med men som också gör jobbet när du vandrar.  

Hur många liter behöver jag

När man mäter en ryggsäcks storlek kollar man hur många liter som får plats i alla ryggsäckens utrymmen tillsammans. För att ta reda på hur stor ryggsäck du behöver är det viktigt att först veta vilken typ av resa du planerar. Om du inte planerar tuffa vandringar som varar många dagar och behöver ha med dig tält, sovsäck, tjocka kläder och annan utrustning finns det ingen anledning att ha en ryggsäck på över 65 liter.

Problemet med stora ryggsäckar är att det är svårt att inte fylla dem tills de nästan spricker med saker som du egentligen inte behöver. Detta gör att du blir tvungen att släpa runt på en ryggsäck som väger mer än den behöver. 

På min första resa hade jag en 70 liter ryggsäck som jag fyllde tills den höll på att spricka. Detta gjorde det otroligt jobbigt för varje ny destination jag reste till. När jag skulle iväg på min andra resa genom Sydamerika hade jag lärt mig läxan och köpte en betydligt mindre väska på 55 liter som jag inte ens fyllde helt. Detta gjorde det otroligt mycket enklare och bekvämare varje gång jag reste. Jag kunde också använda ryggsäcken som handbagage vilket sparade mig pengar varje flygresa. 

Jag kan inte rekommendera tillräckligt att välja en mindre ryggsäck och bara ta med dig det du faktiskt behöver. Det gör större skillnad än du kan föreställa dig. 

För backpackingresan

backpacker ryggsäck
Foto: pexels.com

De allra flesta som planerar en klassisk backpackingresa klarar sig utmärkt med en ryggsäck någonstans mellan 40-65 liter. Mer än 65 liter är definitivt för mycket att ha med sig på en backpackingresa och mindre än 40 liter är för minimalisten. Kvinnor klarar sig i regel med 5-10 liter mindre än män.  

 • 40 – 50 liter: Du vet hur man packar smart och prioriterar att resa lätt. Du vill kunna checka in ryggsäcken som handbagage på de allra flesta flyg. 
 • 50 – 60 liter: Ett sweet-spot för de allra flesta för en bekväm backpackingresa där du har med dig allt du kan tänkas behöva. Du vet dock hur man packar någorlunda smart och lätt. 
 • 60 – 65 liter: Du vill ha det lilla extra utrymmet för allt du kan tänkas behöva och lite till. En ryggsäck mellan
  60 – 65 liter är standardstorleken för de flesta män. 

För vandringsresan

backpacker ryggsäck
Foto: pexels.com


För dig vars huvudsyfte är att vandra är 40 – 80 liter tillräckligt för dina äventyr.

 • 40 – 50 liter: För minimalistens kortare äventyr upp till ett par dagar. Det kräver dock att din utrustning är lättvikt och minimalistisk.
 • 50 – 60 liter: Fungerar bra för kortare vandringar upp till några dagar. En mer förlåtande storlek som inte kräver att du har den senaste och mest minimalistiska utrustningen.
 • 60 – 70 liter: En ryggsäck i denna storlek låter dig ha med det lilla extra som gör ditt äventyr så mycket bättre. Fungerar utmärkt för medellånga äventyr  upp till fem dagar beroende på dina behov och din utrustning.
 • 70 liter och mer: Här är det bara hur mycket vikt som du orkar bära som sätter gränser. Längre äventyr på fem dagar och mer kräver oftast en ryggsäck på minst 70 liter. Om du vandrar under vintern eller om du har med dig barn är det denna storlek som gäller.

Med eller utan dagsryggsäck?

En del ryggsäckar designade för backpackingresor kommer även med en mindre dagsryggsäck på 15 – 20 liter. Du  kan sätta fast den på huvudryggsäcken med hjälp av ett blixtlås och du kan använda den separat. En stor fördel med denna design är att du kan lämna huvudryggsäcken på boendet och ta med dig dagsryggsäcken när du ska ut för dagen. 

När dagsryggsäcken är fast på huvudryggsäcken upplever jag dock att vikten inte blir helt optimalt distribuerad över ryggen. Därför föredrar jag att ha den på framsidan av kroppen när jag ska någonstans med all min packning. Det blir bekvämare att gå längre sträckor och du minskar risken att någon kommer bakifrån och tar något från din väska. 

Vilken ryggsäck

Med oändligt många modeller och märken att välja mellan kan det vara förvirrande att veta vilken backpacker ryggsäck som är bäst för just dig och din resa. 

Om du är osäker på vilken ryggsäck du ska köpa rekommenderar jag dig att kolla in denna artikeln som visar vilka som är de bästa backpacker ryggsäckarna för olika typer av resor.

Bästa ryggsäckarna för backpacking

Enligt min erfarenhet är de ultimata ryggsäckarna för backpackingresor Osprey Farpoint 55 (läs recension) (Farview 55 för kvinnor) och Osprey Farpoint 40 (Farview 40 för kvinnor). Båda ryggsäckerna är prisvärda och har alla kvaliteter som en bra backpacker ryggsäck bör ha.

Farpoint 55 är enligt mig den perfekta storleken oavsett om du ska iväg två veckor eller sex månader och den kommer även med en fantastisk dagsryggsäck. Farpoint 40 är lite mindre och kommer inte med dagsryggsäck.

Bästa ryggsäcken för vandring

För den seriösa vandraren som ska ut på längre vandringar och därför behöver en stabil och pålitlig ryggsäck med genomtänkta finesser just för vandring rekommenderar jag Gregory Baltoro 75. Det är en ryggsäck som du kan packa tungt och bära bekvämt på ryggen under långa vandringar. Den är fylld med smarta och genomtänkta finesser, bland annat med inbyggt regnskydd och utrymme för sovsäck. Det bästa är att den öppnas på framsidan med ett blixtlås vilket gör det enkelt att komma åt din packning. 

För en utförligare lista med mer information, kolla in den här artikeln där vi samlat de bästa vandringsryggsäckarna.

För dig som inte är lika seriös med din vandring men ändå vill ha en backpacker ryggsäck i toppklass för dina äventyr kan jag rekommendera Osprey Atmos Ag 65. Den kan packas tungt (dock inte lika tungt som Baltoro) och känns som en fjäder på din rygg tack vare dess fantastiska bärsystem och ryggventilation i världsklass. Samma ryggsäck fast anpassad för kvinnor är Osprey Aura 65.

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar

Stäng meny