Costa Rica Restips: 7 Saker Du Behöver Veta Innan Du Åker

Costa Rica Restips: 7 Saker Du Behöver Veta Innan Du Åker

Costa Rica är ett fantastiskt land på otroligt många sätt. Med långa vita stränder fyllda med kokospalmer och apor som svingar sig förbi till god mat och människor med stora hjärtan är Costa Rica ett mångsidigt paradis där det finns något för de allra flesta.   

Om du läser detta är du förmodligen intresserad av att någon gång besöka Costa Rica eller du kanske till och med redan har en resa inbokad i kalendern. I vilket fall kommer denna artikel att göra dig betydligt mer förberedd inför din resa. Du kanske till och med kommer att känna dig tvungen att boka en biljett efter att ha läst färdigt. Vi tar inget ansvar för dina förlorade pengar. 

Å andra sidan finns det även en risk att du kommer få reda på något som gör dig tveksam till att åka till Costa Rica. Detta är en lista med det bra såväl som det mindre bra som jag har observerat under mina resor i landet. .

1. Costa Rica är dyrare än du tror

När jag åkte dit för första gången hade jag hört att Costa Rica skulle vara dyrt i jämförelse med andra länder i Central Amerika som t.ex Nicaragua och Mexiko. Jag tänkte trots detta att det inte skulle vara i närheten så dyrt som hemma i Sverige. Där tog jag helt fel.

Enligt min upplevelse är det inte mycket som skiljer priserna för mat åt, det kan till och med vara dyrare i Costa Rica i en del supermarkets. Om du vet var du ska leta kan du däremot hitta lokala marknader med bättre priser men detta kan vara svårt när man ofta reser till nya ställen som man inte vet så mycket om. 

Boende är också svåra att hitta för under 15 USD, beroende på vart i landet du befinner sig. Budget hostels går att hitta för 10 – 15 USD på en del ställen men då är det oftast inga ställen med hög standard. Det är dock möjligt att hitta bra ställen för runt 15 USD ibland, men det är inte särskilt vanligt enligt min erfarenhet.  

Allt som allt är Costa Rica ett dyrt land där pengarna snabbt rinner iväg, speciellt om du vill kunna göra aktiviteter och njuta av allt som detta fantastiska land har att erbjuda. 

2. Människorna är helt underbara

Det finns inte många ställen på jorden där människorna är så genuint trevliga och fantastiska som i Costa Rica. De är i allmänhet otroligt välkomnande mot turister och gör sitt allra bästa för att vi ska uppleva deras land på bästa möjliga sätt. Det märks verkligen att Costa Rica är ett av världens mest lyckliga länder. 

Under min senaste resa förvånade människorna mig gång på gång med sin vänlighet. En gång när vi var på stranden kom en familj fram och bjöd oss på vattenmelon och kokosvatten. En annan dag på stranden insisterade en kille på att min flickvän skulle få låna hans surfbräda, trots att han själv och hans lillasyster hade betalat för den. Det är sådana gester som får mig att minnas Costa Rica med ett stort leende på läpparna och en vilja att snart komma tillbaka.

3. Du kommer inte undan från att vara gringo

Det spelar ingen roll att du är europeisk och inte ser dig själv som en klassisk gringo. I samma ögonblick som du kliver av planet och sätter din fot i Costa Rica är du automatiskt en gringo. Du kommer förmodligen att höra det från lokalbefolkningen om och om igen så det bästa är att du vänjer dig. De säger det med all välmening och ser det inte som något negativt alls. Det är bara namnet de har för turister med europeiskt och amerikanskt utseende. 

4. Costa Rica är ett säkert land

Som ett av de få länder i världen utan militär och en hög popularitet hos barnfamiljer är Costa Rica ett av de absolut säkraste länderna i Latin Amerika. Landet kallas ofta ”Sydamerikas Schweiz” på grund av den starka politiska stabiliteten som länge funnits i landet, det moderna sjukvårdssystemet och dess gröna berg. Vattnet är också drickbart på de flesta platser.

Det finns dock inget ställe som är 100% säkert, det finns alltid en risk. Du kan dock minimera risken och förhindra det mesta genom sunt förnuft som att inte vara ute själv på natten, ha uppsyn över dina saker och inte gå runt öppet med värdesaker. 

Det absolut vanligaste man kan råka ut för är att få sina saker bestulna. Det är ganska vanligt att det händer på t.ex stranden och bussen när du inte har uppsikt över dina saker. Det är alltid bra att fråga om tips och råd på boendet eller av lokalbefolkningen så du vet vad som gäller där du befinner dig.     

5. Alla nationalparker kostar

costa rica restips
Foto: Pixabay

I Costa Rica är nästan hela landets fantastiska natur och gröna delar nationalparker. Det betyder att det kostar dig som turist 15 USD varje gång du besöker en nationalpark. Enligt min erfarenhet var det en del parker som verkligen var värda att betala för men det fanns även de som vi inte kunde förstå hur de kunde ta betalt för.

Att de tar betalt för allt var en av de få saker jag verkligen störde mig på. Jag förstår att de behöver pengar för att ta hand om sina nationalparker men att de tar betalt för varenda vattenfall, varenda nationalpark och till och med för vissa stränder tycker jag är helt fel. Jag förstår även att de har en bild av den typiska turisten som en rik amerikan och att de tar betalt därefter, men enligt mig är det ett rejält utnyttjande av situationen. De flesta parkerna var dock väldigt bra omhändertagna och rena.   

Om du inte har en obegränsad budget rekommenderar jag dig att verkligen välja ut de nationalparker som du vill besöka, en del är som sagt verkligen värda ett besök. 

6. Costa Rica är ett litet men svårrest land

costa rica restips
Foto: Pixabay

Om du vill få ut så mycket av din resa som möjligt vill du säkert se många olika platser. Det absolut billigaste och enklaste sättet att ta sig runt är med buss. Kolla exempelvis in de flexibla busspassen du hittar hos KILROY. 

I allmänhet är det rätt tidskrävande att resa med buss i Costa Rica. Jag vet inte hur många gånger jag kollade på kartan och tänkt ”det kan inte ta mer än två timmar” och sedan fått reda på att resan i själva verket tar betydligt längre än så. För att ta sig från a till b behöver man oftast ta flera bussar. En annan anledning till att det tar lång tid att resa i landet är att vägarna är väldigt dåliga, på många ställen finns det bara grusvägar. Om du väljer att resa med buss så är mitt råd att förbereda dig på en lång och skakig åktur. 

Om du inte har mycket tid att spendera i landet är det bästa alternativet att hyra en bil men då krävs oftast en 4WD. På så sätt får du ut mer av tiden du har och du kan ta dig till ställen som är svårare att ta sig till med buss.

7. Naturen är helt otrolig

costa rica restips
Foto: Pixabay

Du vet säkert att anledningen till att många väljer att åka till Costa Rica är just för den fantastiska naturen. Jag kommer ihåg min första dag, det var som att stiga in i en helt ny värld. 

För att vara ett sådant litet land är Costa Rica otroligt mångsidigt. Fantastiska stränder, vulkaner och djungel är sådant som du har chansen att uppleva. Något som jag verkligen gillade var att det nästan aldrig fanns byggnader nära stränderna.

Trots att Costa Rica är dyrt jämfört med sina grannländer och att det kostar mycket att göra de flesta aktiviteter så är det ett land som jag rekommenderar alla att åka till någon gång i livet. Det som gör det en svårslagen destination för mig är säkerheten, människorna, naturen och mångsidigheten. Det är ett land som jag utan tvekan kommer åka tillbaka till. 

Om du vill veta ännu mer om att resa till och runt i Costa Rica borde du spana in den här sajten som ger dig ännu mer restips om landet. Vet du till exempel vilka vulkaner som är värda att besöka? Eller när det är säsong för att resa dit? Svaren hittar du där.

Lämna ett svar

Stäng meny